Veel gestelde vragen

Kan ik zelf komen “winkelen” bij de Non-foodbank Gouda?

Nee, de Non-foodbank werkt samen met een aantal hulporganisaties. Deze organisaties vindt u op onze website en kunnen samen met u een aanvraag doen voor kleding en/of meubels, huisraad en fietsen.

De aanvraag bestaat dan uit een met de hulporganisatie ingevulde lijst met persoonsgegevens, woonsituatie en aangekruiste goederen, die nodig zijn.

Zijn er kosten verbonden aan het ontvangen van goederen van de Non-foodbank?

Nee, voor de meeste goederen geldt dat ze gedoneerd zijn door andere mensen en deze zijn gratis voor de cliënt. Echter sommige artikelen kopen wij in; dit zijn dus nieuwe artikelen, en hiervoor wordt soms een vergoeding gevraagd.

Voor het bezorgen van de spullen rekenen wij wel kosten; deze zijn hier te vinden op onze website.

Kan ik ook spullen ruilen of laten repareren?

Nee, wij geven de goederen zoals ze aanwezig zijn in ons magazijn en nemen ze niet in voor reparatie daarna. Ruilen van goederen kan alleen met een hele goede reden, maar het wordt dan niet opgehaald en opnieuw bezorgd.

Kan ik meermaals naar de Non-foodbank komen voor het krijgen van spullen?

Voor kleding geldt, dat u 4 keer per jaar een afspraak kunt krijgen om een maximum aantal van 5 kledingstukken en 1 paar schoenen per persoon uit te zoeken.

Voor de meubels, fietsen en huisraad, kan in overleg een nieuwe afspraak volgen. Bijvoorbeeld omdat de door u gewenste spullen er op dat moment niet zijn.

Ik wil goederen doneren aan de Non-foodbank, hoe werkt het?

Op de onze website staat aangegeven hoe u ons kunt benaderen voor het doneren van goederen, en aan welke randvoorwaarden dat moet voldoen.

Neemt de Non-foodbank alle aangeboden goederen?

Hiervoor gelden een aantal regels, die ook op onze website staan vermeld bij het aanbieden van goederen; tevens is daar een lijst te vinden wat wel en wat niet. Naast de wat meer vanzelfsprekende aspecten als schoon, werkend, niet of nauwelijks beschadigd, zijn er ook andere factoren, zoals geen stoelen, banken, bedbodems en fietsen met motoren, geen hele zware of grote meubels (buffet-, vitrinekasten, dressoirs of driezits- en hoekbanken) en er kan een tijdelijke stop zijn omdat we van bepaalde spullen voldoende hebben of de ruimte beperkt is.  

Moet ik de goederen brengen of wordt het ook opgehaald?

 Als u de goederen kunt komen brengen, graag. Zie hier voor openingstijden ontvangst goederen. Indien u de goederen niet kunt komen brengen en ze voor de Non-foodbank interessant gebleken zijn, kan er een ophaalafspraak gemaakt worden.

Ophalen doen we in gemeenten Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Zuidplas. Het moet voor ons dan wel de moeite waard zijn dit op te halen. In Gouda, kan er besloten worden in de milieuzone (binnen de singels) niet te komen ophalen in verband met ons type transportmiddelen.

Doet de Non-foodbank ook complete leegruimingen?

Ja, dat doen wij ook, doch enkel op afspraak en na bezichtiging. Wij behouden ons het recht voor een selectie te accepteren en  goederen te weigeren, die wij niet kunnen gebruiken. Daarnaast maken wij woningen ook niet (bezem)schoon.

Zijn er kosten verbonden aan het ophalen van goederen?

Nee, op dit moment haalt de Non-foodbank door ons geschikt bevonden losse goederen nog kosteloos op. Voor complete huis ontruimingen wordt een vergoeding gevraagd. Die vergoeding bedraagt………………………(wordt later ingevuld)